Zanimivosti

KENDOV DVOREC

Kendova kmetija je bila zgrajena leta  1377 in je bila v lasti gospodarja Kenda, kjer zdaj stoji Hotel Kendov dvorec, član verige prestižnih dvorcev in gradov Relais & Chateaux. Za prenovo dvorca, ki je nekaj časa propadal, se je v 90. letih odločilo vodstvo podjetja Rotomatika (korporacija Hidria), ki še danes upravlja z njim.

Ponuja različne ponudbe, kot so: poroke, večerje,… Zraven stoji kašča, ki jo je leta 1796 poslikal Frančišek Kobal.

CERKEV MARIJA NA SKALCI

Pisni viri omenjajo letnico 1156, ki dokazuje obstoj kapele v 12.stoletju. Kasneje so jo povečali in spremenili v cerkev. V obnovi 18. stoletja je cerkev bila okrašena z značilnimi freskami Jožefa Mraka.

KRAJEVNI PRAZNIK

Veliki šmaren (15. Avgust) je največji tradicionalni praznik v Spodnji Idriji. Glavno prizorišče dogajanja je cerkev Marije na Skalci, kjer poteka slovesna sveta maša. Poleg maše se na ta dan dogajajo še številni drugi dogodki. Zaradi vsakoletne priprave tradicionalnih lokalnih štrukljev se je prireditve oprijelo ime Prfarski štrukljevc.

DRUŠTVA, KI DELUJEJO V KRAJEVNI SKUPNOSTI

Taborniki Rod Kranjskega jegliča

Društvo tabornikov Rod kranjskega jegliča Spodnja Idrija je prostovoljno, neprofitno, mladinsko, nestrankarsko, nevladno in vzgojno društvo, odprto vsem ne glede na poreklo, spol, raso ali prepričanje. Združuje otroke, mladino in odrasle, ki jih družita ljubezen in veselje do življenja v naravi. Rod se povezuje v Zvezo tabornikov Slovenije (ZTS) in Severnoprimorsko območno organizacijo tabornikov (SPOOT)

Turistično društvo Fara

Ženski pevski zbor TICE

Začelo se je povsem spontano. Dekleta v najlepših letih so tako postala nostalgična – pogovor tu, debata tam … vedno je večkrat na plan kukala pesem iz šolskih dni. Spomini na vaje v glasbeni učilnici, tremo pred nastopom, »hude komade« s takratnega repertoarja in seveda na Vanjo – na našo najboljšo zborovodkinjo na svetu. Ona je znala poiskati te hude komade, narediti vaje zabavne in pregnanti tremo, preden smo stopile na oder. Ja, bilo je lepo … Zakaj ne bi bilo spet?! A treba je bilo nabrati za cel zbor deklet! Zmoremo? Si upamo? Vest se je hitro razširila, kot bi jo ptice ponesle od vrat do vrat in vedno več deklet je z navdušenjem prikimavalo ideji. Manjkala je le še ključna sestavina za opojni pevski napoj – »naša« Vanja. Ko je tudi ta rekla »da«, za njih ni bilo več ovir, le še neskončno obzorje pesmi. Vanja Lampič je zbor vodila do junija 2020. Leta 2021 je v zbor zapihal nov veter in jato je prevzela Nataša Contaldo. Zdaj so tu in pojejo, kot bi nikoli ne nehale. Pojejo za radost in veselje. Pojejo iz srca. Pojejo kot – Tice. *Tice – po pesmi Alda Kumarja, ki je bila eden največjih uspehov Mladinskega PZ OŠ Sp. Idrija pod vodstvom Vanje Lampič